felip esteva. Natura viva- natura morta
felip esteva. Natura viva- natura morta

C

TÀXON:CENTAURIUM BIANORIS

FAMÍLIA: GENTIANACEAE

NOM COMÚ: SENSE NOM CONEGUT

COMUNITAT:

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA:Herba de cicle anual, amb una petita roseta de fulles bassals i una tija ben erecta, que es pot ramificar a la inflorescència. Les fulles de la tija estan oposades i són ovalades. Les flors tenen cinc pètals de color salmó. El color de les flors diferencia immediatament aquesta espècie dels altres Centaurium que viuen a les Balears.

 

FLORACIÓ: floreix al final de la primavera (juny).

 

HABITAT: Viu a les garrigues seques de les illes, concretament a les clarianes de garrigues, carritxeres i vores de camins a llocs assoleiats.

 

DISTRIBUCIÓ: Eivissa. Mallorca.

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: Només l’he trobada al’Olla

 

OBSERVACIONS:Es pensa que pot tenir un origen híbrid entre Centaurium maritimum (de flors grogues) i Centaurium pulchellum que té les flors vermelles, però no hi ha cap estudi específic que permeti sustentar la hipòtesi.

 

TÀXON: CREPIS TRIASII

FAMÍLIA: ASTERÀCIES

NOM COMÚ: SENSE NOM CONEGUT

COMUNITAT: CL. ASPLENIETEA TRICHOMANIS. ASS.HIPPOCREPIDETUM BALEARICAE O POTENTILLO-PIMPINILLETUM BALEARICAE

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA:Herba perenne amb pels. Fulles en roseta basal, obovades, enteres i a vegades lirades amb marge denticulat. Flors grogues.

 

FLORACIÓ: Maig i juny

 

HABITAT:És una espècie rupícola que sol viure a les parts mes baixes i accessibles dels penyals, poques vegades la trobarem estesa pels replans o talussos. Tan la podem trobar a llocs ombrejats com assolellats. Viu a qualsevol altura.

 

DISTRIBUCIÓ: Gimnèsies ( Mallorca, Menorca i Cabrera)

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: Es troba una mica per tot. Roquissars des de la cova del Cingle fins baix de la Talai Nova; a sa Mesquida, penyes entre na Pana i Cala Fuster; Puig de s’Àguila, peus de penyes de baix del telègrafo (150-200 mts.) mirant a sa Mesquida, al puig de ses Fites.

 

OBSERVACIONS:Planta que dins el seu hàbitat abunda molt. Tal vegada sigui un dels endemismes mes vulgars i poc elegants. És fàcil de reconèixer. Malgrat esser molt vulgar no te nom comú conegut.

TÀXON:    CROCUS CAMBESSEDESII

FAMÍLIA: IRIDÀCIES

NOM COMÚ: SAFRÀ BORD

COMUNITAT: espècie que es troba per tot arreu, però generalment és troba en la CL. ONONIDO-ROSMARINETEA o en la CL. ASPLENIETEA TRICHOMANIS.

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA:Herba perenne, Fulles linears amb una línea central blanca. Flors blanquinoses a violetes amb estries més fosques per l’anvers. Estigmes taronges

 

FLORACIÓ: D’octubre a febrer

 

HABITAT: A les altures es comporta com una espècie fissurícola, es troba entre les encletxes de les roques i als talussos. A les parts mès baixes la trobm a les clarianes dels boscos i garrigues. Comporta qualsevol tipus de sol (calcari i silici) i qualsevol altura.

 

DISTRIBUCIÓ: Gimnèsies ( Mallorca i Menorca)

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: És una espècie que es troba un poc per tot, l’hem vista sobretot als peus de penyals i talussos sempre una mica ombrívols. A sa Mesquida-es Freu (des de 50 a 250 mts ) sa Mesquida-Cala Torta, formant catifes devora el camí del coll de Marina es Far, Puig de ca’n Mateu, Puig de s’Aguila, puig Negre-cova Negra, es Cingle-Talaia Nova.

 

OBSERVACIONS: És un bell endemisme que per la seva abundància passa quasi desapercebut.

TÀXON: CYCLAMEN BALEARICUM

FAMÍLIA: PRIMULÀCIES

NOM COMÚ: PA PORCÍ, RAPA DE PORC

COMUNITAT:CL.ONONIDO-ROSMARINETEA

ASS.PASTINACETUM LUCIDAE O ASS. TEUCRIETUM SUBSPINOSI (Com acompanyant dins les dues associacions)

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA:Planta perenne tuberculosa. Fulles amb el tronc molt llarg, amb diverses tonalitats de verds per damunt i purpúries pel revers. Flors suament oloroses, blanques o rosades girades cap a terra.

 

FLORACIÓ: De març a juny

 

HABITAT: És una planta que es troba una mica pertot. Està considerada impròpiament com una espècie característica de l’alzinar, però també es troba a altres comunitats arbòries (oliverars) i arbustives, replans, encletxes, talussos, macades de torrents, rossegueres. La podem trobar a qualsevol altura, des de el nivell de la mar fins als cims més alts de la serra.

 

DISTRIBUCIÓ: Balears (Mallorca, Menorca, Cabrera, Eivissa) i sud de França

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: Dins el habitat descrit abans, gairebé la podem trobar per qualsevol recó del municipi. On he vist unes catifes molt esponeroses es dalt del torrent de Canyamel un poc abans d’arribar a l’estany i a l’alzinar de s’Heretat.

 

OBSERVACIONS: És una planta molt bella,tant de fulla com de flor, sempre està un poc amagada entre el rocam i les encletxes. Fa una patata molt apreciada pels porcs, d’aquí un dels seus noms.

TÀXON: CYMBALARIA AEQUITRILOBA

FAMÍLIA: ESCROFULARIÀCIES

NOM COMÚ: PICARDIA, BARBA D’ERMITÀ

COMUNITAT: CL. ONONIDO-ROSMARINETEA

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA:herba perenne de tiges llargues. Fulles alternes orbiculars amb 3-5 lòbuls. Flors de blanquinoses a blavenques i amb el llavi inferior tacat de groc.

 

FLORACIÓ: Juny i juliol

 

HABITAT: Normalment creix a les fissures i encletxes del rocam, a les rossegueres i llocs pedregosos , sempre a llocs ombrívols i frescs

 

DISTRIBUCIÓ:Gimnèsies (Mallorca, Menorca i Cabrera), Còrsega, Sardenya, illes Toscanes

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: De moment només l’hem trobada a dos llocs. Als rocam- penyassegats baix del telègrafo (150-200 mts) i al rocam baix de la Talaia Nova, davant el puig negre a uns 100 m. d’altura.

 

OBSERVACIONS:A les nostres contrades no es massa abundants amb peus solitaris a pocs redols del municipi És una planta molt bonica.

Actualitat

Nom: Felip Esteva Castro
Ciutat: Cala Rajada


La natura és la meva gran passió;

la cuina la meva professió;

la cerca i recerca la meva afició.

Fruit d'aquestes curolles neix la creativitat de la que vos deix una bona petjada en aquestes pàgines

 

Pàgina Web
 En aquesta pàgina web podreu veure el que faig i el que m'agradaria fer. El que m'agrada i el que no. Un poquet de tot, curolles i sentiments.

Jo a les xarxes

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Felip Esteva Castro