felip esteva. Natura viva- natura morta
felip esteva. Natura viva- natura morta

ORQUÍDIES

variat d'orquídies

 

A les Illes balears s’han documentat 45 espècies d’orquídies. Al nostre municipi, de moment, jo n’he pogut documentar entre 18 a 21 espècies, una xifra molt respectable, més si tenim en compte que hi trobam les dues úniques endèmiques que hi ha a les Illes, el borinot (ophrys balearica) y la mosqueta (ophrys fabrella). Hi ha uns quants aspectes que cal deixar clars respecte a algunes espècies que poden produir confusió. La neotinea maculata possiblemet sigui la mateixa que la orchis intacta però jo les he posat per separat perquè crec que hi una sèrie de diferències entre les dues neotineas o les dues orchis, segons es vulgui emprar. Pel que fa a la que jo anomeno neotinea maculata te les fulles basals tacades de negre-bru i la inflorescència és de forma cònica amb els sepals de les flors tacades amb nerviacions rosades, les que jo anomeno orchis intacta  no tenen les fulles basals tacades i les flors son totalment blanques i quasi sempre dirigides cap al mateix costat, és la var. Alba. Dins el gran grup de les ophrys ni hi ha un, el de les fusca que també poden produir confusions entre algunes de les espècies  que el componen: ophrys fusca, ophrys fabrella, ophys dyris, ophrys arnoldii, ophrys lupercalis i ophrys vasconica, totes elles bastant semblants i que ni els mateixos experts es posen d’acord en la classificació taxonòmica i morfològica, però així i tot hi entraré, intentant aproximar-me el més possible a les classificacions establertes per alguns experts. També podem trobar algunes hibridacions interessants en algunes de les espècies descrites, les vos citaré damunt la mateixa foto. L’època de floració majoritària és de març-abril, encara que en podem trobar en gener i quasi en juny, segons l’espècie. Hi ha alguns indrets molts rics en diversitat i quantitat d’espècies i que durant la primavera hom pot fer escapades per poder observarles. El camí que va des de Na Taconera fins al Puig de Can Cardaix és una autèntica exposició. La Tortuga també és un molt bon lloc. He de dir que als llocs on hi ha cabres pràcticament no surten orquídies ja que just brotar la planta se la menjen. Per això la part bona és la de Son Bassó- Provençals on no hi cabres. La zona de Cala Agulla-Sa Mesquida és molt pobra.

El recull que vos presento va en blocs de 6-9 fotos per espècie, així podreu gaudir d’una bona col·lecció per la identificació i per contemplar la seva bellesa.

Actualitat

Nom: Felip Esteva Castro
Ciutat: Cala Rajada


La natura és la meva gran passió;

la cuina la meva professió;

la cerca i recerca la meva afició.

Fruit d'aquestes curolles neix la creativitat de la que vos deix una bona petjada en aquestes pàgines

 

Pàgina Web
 En aquesta pàgina web podreu veure el que faig i el que m'agradaria fer. El que m'agrada i el que no. Un poquet de tot, curolles i sentiments.

Jo a les xarxes

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Felip Esteva Castro