felip esteva. Natura viva- natura morta
felip esteva. Natura viva- natura morta

D-E

 

TÀXON:DAUCUS CAROTTA SUBSP. MAJORICUS

FAMÍLIA: UMBELLIFERAE (APIACEAE)

NOM COMÚ:PASTANAGA MARINA

COMUNITAT:

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA: Fulles inferiors pinnatisectes, peciolades. Flors blanques o rosades en umbel·les de 8-40 radis.

 

FLORACIÓ: Final de primavera

 

HABITAT: Costa rocosa, penyassegats, platges

 

DISTRIBUCIÓ: Mallorca i Cabrera

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: Crec poder diferenciar-la de les altres subespècies als costers prop del Far i al del Cap Vermell

 

OBSERVACIONS:Aquesta espècie de daucus es diferencia de les altres subspècies que viuen a aquests ambients, perquè l’umbel·la s’obre completament formant una mena de bola. Les fulles a més tenen una consistència crassulescent i són d’un verd pàl·lid, al contrari que les subespècies que es troben als camps i camins, la umbel·la no es tanca sobre si mateixa al fructificar.  

 

TÀXON:delphinium pictum subs. PICTUM

FAMÍLIA: RANUNCULÀCIES

NOM COMÚ: MATAPOLL

COMUNITAT:CL. ONONIDO-ROSMARINETEA. ASS. PASCINACETUM LUCIDAE. SUBSS. AETHEORHIZETOSUM WILLKOMMII

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA:Herba que surt cada any o cada dos anys. Te les fulles palmades amb taques blanquinoses. Les flors son blavenques.

FLORACIÓ: Maig i juny

 

HABITAT:La trobam a llocs pedregosos, relativament secs. Al costers i talussos,  millor si son llocs remoguts i nitrificats. La podem trobar des de els 200 metres fins als 900.

 

DISTRIBUCIÓ: Gimnèsies (Mallorca), Còrsega i Sardenya.

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: De moment  l’he trobada a tres llocs del municipi, concretament a la falda del puig de s’Àguila mirant a tramuntana, amb més abundància al coster que va del Freu al telègraf i a les muntanyes del puig de ses Buines

 

OBSERVACIONS: No pateix amenaces ni gaudeix de protecció. És una planta molt tòxica, sobretot les llavors que s’utilitzen com a insecticides, encara que a dosis reduïdes i baix control es pot usar contra les neuràlgies, mal de queixal, palpitacions.

 

TÀXON: digitalis minor / DUBIA

FAMÍLIA: ESCROFULARIÀCIES

NOM COMÚ: DIDALERA

COMUNITAT: CL. ASPLENIETEA TRICHOMANIS. ASS.HIPPOCREPIDETUM BALEARICAE O POTENTILLO-PIMPINELLETUM BALEARICAE

 

DESCRIPCIO DE LA PLANTA:Planta perenne,Fulles en roseta basal amb molta pelussa, lanceolades enteres o denticulades. Flors pedunculades, penjants, disposades en raïm, rosades i poques vegades blanquinoses amb taques purpurines a l’interior

 

FLORACIÓ:De maig a juliol

 

HABITAT: Vegetació rupestre no litoral. Viu a encletxes del rocam, a talussos, penjada o  peus de penyal, tant a llocs ombrívols com assolellats i secs. Viu a diferents altures.

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: A sa Mesquida als peus dels penyals entre na Pana i Cala Fuster a una altura d’uns 50 mts la trobam en abundància. Més amunt a uns 150-200 mts a les penyes de baix del telègraf també la trobam en abundància. A na llòbriga també l’he observada, encara que en manco quantitat. Al puig Negre-cova Negra a uns 150 mts també la trobarem. En manco quantitat també la trobam una mica apartada de la mar al puig de ses Fites.

 

OBSERVACIONS: Cal dir d’aquest tàxon que es molt tòxic encara que s’empra  com a medicinal en petites dosis per regular els batecs del cor. No es recomanable emprar sense control estricte. És una planta molt fàcil de reconèixer, inclús sense flor. No te res a envejar a qualsevol planta de jardí; és molt ornamental

 

TÀXON: DRACUNCULUS MUSCIVORUS

FAMÍLIA: ARÀCIES

NOM COMÚ:RAPA PUDENTA

COMUNITAT: CL. ASPLENIETALIA PETRARCHAE. ASS. HIPPOCREPIDETUM  BALEARICAE

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA: Planta perenne. Fulles color verd glauc amb el tronc molt llarg dividides en segments lanceolats. Espata (flor) gran, violàcia o asalmonada amb taques  purpúries per fora

 

FLORACIÓ: Abril i maig 

 

HABITAT:Vegetació rupestre no litoral. Costers a l’ombra del rocam. Poca exposició directa del sol. La trobam barrejada  amb altres endemismes (Coixinets,didalera, limoniums)

 

DISTRIBUCIÓ: Gimnèsies, Còrsega , Sardenya.

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI:Molt localitzada, però abundant. Es troba al costers de Cala Mesquida entre Na Pana I Cala Fuster a una altura d’uns 50 mts sobre el nivell de la mar. També l’he vista en manco quantitat al rocam de lloves del puig de ses Fites a dalt del primer brancam del torrent d’en Sec, també  al cap Vermell. Està citada al far , encara que de moment no li he trobada

 

OBSERVACIONS: L’espata fa pudor a carn putrefacta , sistema per atreure les mosques a les que utilitzen per polinitzar altres exemplars.

 

TÀXON: ERODIUM REICHARDII

FAMÍLIA: GERANIÀCIES

NOM COMÚ: SENSE NOM CONEGUT

COMUNITAT: CL. ASPLENIETEA TRICHOMANIS. ASS. SIBTHORPIO-ARENARIETUM BALEARICAE.

 

DESCRIPCIÓ DE LA PLANTA:Herba perenne, cespitosa. Fulles en roseta basal, peludes, oval lanceolades amb el marge crenat. Flors amb el tronquet molt llarg, blanques amb estriacions vermelles.

 

FLORACIÓ:D’abril a juliol

 

HABITAT:Forma catifes als talussos arrecerats a prop del litoral. També a altres poblacions es troba a llocs ombrívols i humits dels torrents, barrancs i als peus del penyassegats del vessant nord. Normalment es troba associada amb la bellium bellidioides i amb l’arenaria baleàrica, encara que aquest darrer tàxon no l’he trobat al nostre municipi.

 

DISTRIBUCIÓ: Gimnèsies (Mallorca i Menorca)

 

DISTRIBUCIÓ DINS EL MUNICIPI: L’hem vista als peus dels penyals entre na Pana i cala Fuster a sa Mesquida. També a 100- 150 mts més amunt als peus dels penyals de baix del telègraf i una mica més apartat de la zona litoral (poc peus) al puig de ses Fites.

 

OBSERVACIONS:Encara que hi hagi poques  poblacions, no pateix amenaçes destacables ja que aquesta compta amb nombrosos peus a un lloc poc freqüentat i poca alteració antròpica

Actualitat

Nom: Felip Esteva Castro
Ciutat: Cala Rajada


La natura és la meva gran passió;

la cuina la meva professió;

la cerca i recerca la meva afició.

Fruit d'aquestes curolles neix la creativitat de la que vos deix una bona petjada en aquestes pàgines

 

Pàgina Web
 En aquesta pàgina web podreu veure el que faig i el que m'agradaria fer. El que m'agrada i el que no. Un poquet de tot, curolles i sentiments.

Jo a les xarxes

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Felip Esteva Castro